Zespół Szkół nr 17 we Wrocławiu

Zespół Szkół nr 17 we Wrocławiu

Szkoła Podstawowa 101

Liceum Ogólnokształcące XXXI

Sprawozdanie grudzień 2023-„Laboratoria przyszłości”

W grudniu na zajęciach klas I-III kontynuowaliśmy przygodę z robotami Photon.
Podczas zajęć łączyliśmy matematykę z technologią, umożliwiając uczniom praktyczne zastosowanie umiejętności dodawania i układania działań. Programowanie ruchów robotów Photon stało się zarówno narzędziem nauki, jak i ciekawym wyzwaniem, rozwijając umiejętności matematyczne i logiczne.
Ponadto w duchu nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia, uczniowie mieli okazję połączyć edukację z atmosferą świąteczną. Wykorzystując roboty Photon, dzieci uczestniczyły w interaktywnych zadaniach na platformie genial.ly. Ozdabianie wirtualnej choinki, programowanie ruchu Mikołaja czy rozwiązywanie logicznych zagadek z motywem świątecznym sprawiło, że nauka stała się pełna magii.
Klasy IV doskonaliły swoje umiejętności programistyczne np. opracowywały trasy robotów tak, by doprowadzić je do wyznaczonego celu (linijką odmierzały odległości i ustalały ile cm ma jechać robot). Kierowały też kilkoma Photonami równocześnie, by zaprezentować roboty tańczące walca. Ciekawe pomysły zostały nagrane przez uczniów na naszej kamerze. Uczniowie już całkiem sprawnie operują zakupionym z programu aparatem z funkcją nagrywania filmów. Także klasy siódme miały okazję robić zdjęcia robotowi w czapeczce mikołajowej oraz świątecznym wydrukom 3D. Zdjęcia zostały wykorzystane na zajęciach informatycznych w klasach IV-VIII podczas wykonywania kartek świątecznych. Wydruki z drukarki 3D posłużyły jako ozdoby świąteczne oraz jako nagrody w konkursie bibliotecznym pt. „Dlaczego warto czytać książki?” Nie zabrakło chętnych, którzy pragnęli nagrywać jasełka, ale funkcję głównego kamerzysty mógł pełnić tylko jeden uczeń. Cieszymy się, że aparat zakupiony z programu ma tak duże możliwości i jest dla nas przydatnym narzędziem.